“O” Casa del Agua

Recuperació i adaptació d'un local comercial ubicat en una de les zones més vibrants de la Ciutat de Mèxic per a la recol·lecció, potabilització, embotellat, distribució i venda d'aigua pluvial. Aprofitant la pluviometria de la ciutat de Mèxic, que a la zona on se situa el projecte és de 640mm a l'any, es va desenvolupar el concepte d'un bar d'aigua enfocat a l'abastament a la menuda i restaurants de la zona. El rang de cobertura és de 4 km a la rodona de manera que la distribució abasta les zones de la Colònia Comtessa, Colònia Roma, Zona Rosa i Corredor Reforma Centre. En el rang de distribució hi ha més de 600 restaurants.

El projecte està situat en una àrea cèntrica i segura amb accés directe a la xarxa transport públic. Autobusos urbans i suburbans a menys de 100 metres, Metro a 250 metres i sistema de bicicletes compartides i carrils exclusius per a bicicleta a 50 metres. La zona té un ús de sòl mixt, comercial i residencial amb edificis de màxim 5 nivells. És una àrea densament poblada i amb la infraestructura adequada per promoure l'ús de la bicicleta i els recorreguts a peu. Tot tipus de serveis s'ofereixen en un radi de no més de 500 metres. El projecte busca fomentar la relació amb els veïns i promoure l'aprofitament d'espais infrautilitzats per millorar l'entorn urbà. En aquest cas en específic, es va realitzar un projecte de vegetació del terrat del local (173m2) per benefici directe dels veïns de la zona.

El concepte del projecte és de la comercialització d'ampolles d'aigua captada de pluja en envasos de vidre retornables. Per això, el projecte es basa en minimitzar la petjada de carbó del producte final. Amb això en ment, es va aprofitar tot el material utilitzat durant l'obra en el disseny final. Els antics tancs van ser partits per la meitat i es van convertir en tests per a arbres fruiters, la fusta de cindri utilitzada durant la construcció va ser col · locada en pisos i sostres del local com acabat final, la fusta utilitzada és producte d'un bosc sostenible en l'Estat de Nayarit certificat per la FSC.

La coberta va ser tractada amb el sistema alemany de vegetació de terrats utilitzant productes locals i reciclats. La coberta vegetal es compon per quatre espècies de crasuláceas i suculentes endèmiques per minimitzar les necessitats de manteniment. La coberta ofereix un aïllant tèrmic que evita les necessitats de climatització a més de capturar CO2, evitar el reflex dels rajos solars i gestionar eficientment les descàrregues pluvials.

El disseny del local va ser curosament planejat per promoure la circulació de l'aire de manera natural, no s'utilitza cap ajuda mecànica per moure l'aire i / o refredar o escalfar l'espai interior.

El local conserva la seva estructura original, es van conservar tots els murs, es van retirar dues lloses per permetre l'entrada de llum natural, donar accés a l'àrea de terrat verda i promoure la circulació natural de l'aire. El material derivat de la demolició va ser tractat en el lloc i utilitzat en la barreja del substrat de la coberta vegetal. Els tancs van ser reutilitzats com testos, la cintra utilitzada en el procés d'acabats va ser utilitzada per recobrir pisos i sostres. Tots els acabats són fabricats a la ciutat de Mèxic. La fusta adquirida per l'àrea de terrat verda prové de boscos sostenibles i certificats a Mèxic. Durant el procés d'obra es va promoure una cultura de tractament de deixalles i eficiència inspirada en el sistema de certificació LEED.

El disseny del local està planejat per evitar les necessitats d'il · luminació artificial durant el dia. En l'operació del local només consumeix energia el sistema de potabilització d'aigua i neteja d'ampolles. Les lluminàries instal · lades que s'encenen al capvespre estan compostes per focus estalviadors i tires de LED. No es genera energia a lloc ia la data no hi ha la possibilitat d'adquirir energia neta per part del proveïdor estatal. El flux de l'aigua per embotellar es dóna per gravetat. El local porta 5 mesos en operació amb consums variats de manera que la demanda anual no es pot encara determinar amb exactitud.

La demanda anual estimada es divideix en dues parts, durant els 7 mesos que dura la temporada de pluja la demanda és zero. La precipitació supera la capacitat de procés instal · lada a la data, que és de 440 litres diaris, més la utilitzada per a la neteja de les ampolles, del local i els serveis sanitaris, que és de 75 litres addicionals diaris. La captació diària mitjana durant aquests 7 mesos és de 527 litres per dia.

Durant la temporada d'estiatge, 5 mesos, el consum diari és de 515 litres diaris considerant l'envasament de 733 ampolles de 60cl. Més les necessitats de manteniment del local.

El consum total anual mitjana és al voltant de 210 litres d'aigua diaris per satisfer les necessitats de producció i operació del projecte.

Les instal·lacions originals del local i el baix nivell de descàrregues fan inviable tècnicament i econòmica la instal·lació d'un sistema de recol·lecció i tractament d'aigües residuals. La descàrrega diària mitjana del projecte és de 75 litres.

L'obra i l'operació del local no compten amb un sistema de certificació en forma ja que no existeix a Mèxic un sistema que acrediti la certificació d'un projecte comercial d'aquesta naturalesa. El procés de disseny, construcció, logística d'operació i monitorització es van dur a terme de manera voluntària i estan basats en els sistemes de certificació "LEED for Existing Buildings Operation and Maintenance i LEED for Comercial Interiors.". Per això es va comptar amb l'assessoria d'Alejandro Tazzer, LEED Green Associate.

Es porta a terme un acurat monitoratge del consum elèctric i hidràulic així com del tractament de les deixalles del local.

Arquitectes

Héctor Coss - Alejandro Tazzer

Aparellador

Factor Eficiencia & Ecoconstrucción

Emplaçament

Puebla No. 242, Colonia Roma Norte, México D.F., CP 06700, México

Any de construcció

2012

Ús de l'edifici

Comercial

Tipus de promoció

Privada